Поддршка

Избор на правилна течност за меки контактни леќи

Правилното одржување на хигиената е основно правило за безбедно и удобно носење на контактните леќи.  Денес, на пазарот постојат различни видови на течности од различни производители чија што главна цел е чистење, дезинфекција, навлажнување... повеќе...

Biotrue ONE day

Инспирирани од биологијата на Вашите очи, Bausch&Lomb ги презентира новите дневни контактни леќи Biotrue ONE day. Со содржина од 78% вода со што се одржува природното ниво на влажност на окото до цели 16 часа, Biotrue ONE day овозможуваат... повеќе...

DAILIES TOTAL1® - нови дневни контактни леќи

Новитет во технологијата во производство на дневни контактни леќи. Ви ги претставуваме DAILIES TOTAL1®, револуционерен производ со единствена Water Gradient технологија. Тоа се првите леќи кои што ги сооединуваат предностите на хидрогел... повеќе...

Мултифокални контактни леќи

Многумина незнаат дека постојат контактни леќи кои можат да бидат прогресивни, односно леќи кои можат да го корегираат видот и за далеку и за блиску. Најчесто, луѓето над 40 тата година од животот имаат потреба од користење на помагала за корегирање... повеќе...

Инфекција на окото од носење контактни леќи: како да се заштитите?

Иако контактните леќи се безбедно средство за корекција на видот и се користат од милиони корисници во светот, сепак секогаш постои ризик од инфекција. Најчеста инфекција која се појавува при носење на контактни леќи е кератитис или инфекција... повеќе...

Контактни леќи во боја

Доколку сакате да направите промена во Вашиот изглед и да внесете свежина во Вашиот поглед, тогаш контактните леќи во боја се вистинско решение за Вас. Овој тип на леќи ви овозможува не само да направите корективна промена на Вашите очи, туку... повеќе...

Контактни леќи за продолжено носење

Доколку имате проблем околу секојдневното ставање, вадење, чистење и одржување на Вашите контактни леќи, а несакате да носите очила за корекција на видот, тогаш специјализираните леќи за продолжено носење се правото решение за Вас. За... повеќе...

Предности на контактните леќи

Доколку се наоѓате во категоријата на луѓе кои што имаат проблеми со видот, имате 3 можни решенија за корекција: носење очила, носење контактни леќи или хируршка интервенција (која што  може да се примени само на ограничен број на... повеќе...

Шминката и контактните леќи

Шминката како неизбежен сегмент во секојдневието на една жена, е доста присутен, затоа ќе Ви дадеме неколку совети како да ги заштитите Вашите очи. Навлегувањето на шминката во внатрешноста на окото е честа појава, и некогаш знае да предизвика... повеќе...

Дневни контактни леќи

Доколку имате потреба од корекција на видот, а притоа имате активен животен стил, тогаш еднодневните контактни леќи се правото решение за Вас. Овој тип на контактни леќи е идеален за луѓето кои имаат чуствителни очи, за оние кои несакаат да... повеќе...

Материјали за изработка на контактни леќи

При купување на нови контактни леќи, освен нивното времетраење и начинот на користење, особено е важно да знаете од каков тип на материјал се изработени. Покрај параметрите кои Ви се препишани од Вашиот офталмолог, материјалот претставува... повеќе...

Кои контактни леќи се вистинскиот избор за Вас?

При купување контактни леќи за првпат најважно е да се направи специјализиран очен преглед за контактни леќи. Овој преглед е различен од очниот преглед за стакла и како таков содржи различни параметри кои што овозможуваат правилен избор... повеќе...

Анатомија на окото

Окото претставува најсофистициран и најчуствителен орган на човековото тело. Тоа е најважното човечко сетило, бидејќи преку окото се примаат 90% од информациите од околината. Делува слично како фотоапарат бидејќи светлината која што се одбива... повеќе...

Најчести предрасуди околу користењето на контактни леќи

Доколку сте нов корисник на контактни леќи, односно за првпат се соочувате со потребата од нивно користење, сигурно имате неколку типични дилеми и предрасуди. Но, не сте единствени. Во светот постојат огромен број на корисници на контактни... повеќе...

Чистење и одржување на контактни леќи

Доколку користите контактни леќи, особено е важно на правилен начин да ја одржувате нивната хигиена, со што ќе Ви биде овоможен кристално јасен вид и здрави очи, без несакани нелагодности и инфекции. Правилното чистење и одржување на контактните... повеќе...