Често Поставувани Прашања

Како да купувам?

Немате искуство со е-купување? Не е проблем, само продолжете со читање. 1 Чекор: Сакате да купувате на PRIMA.MK, но не сте сигурни како?. Без разлика дали сте во деталниот преглед на производот кој сакате да го купите или прегледувате повеќе... повеќе...

Чистење и одржување на контактни леќи

Доколку користите контактни леќи, особено е важно на правилен начин да ја одржувате нивната хигиена, со што ќе Ви биде овоможен кристално јасен вид и здрави очи, без несакани нелагодности и инфекции. Правилното чистење и одржување на контактните... повеќе...

Најчести предрасуди околу користењето на контактни леќи

Доколку сте нов корисник на контактни леќи, односно за првпат се соочувате со потребата од нивно користење, сигурно имате неколку типични дилеми и предрасуди. Но, не сте единствени. Во светот постојат огромен број на корисници на контактни... повеќе...

Кои контактни леќи се вистинскиот избор за Вас?

При купување контактни леќи за првпат најважно е да се направи специјализиран очен преглед за контактни леќи. Овој преглед е различен од очниот преглед за стакла и како таков содржи различни параметри кои што овозможуваат правилен избор... повеќе...

Материјали за изработка на контактни леќи

При купување на нови контактни леќи, освен нивното времетраење и начинот на користење, особено е важно да знаете од каков тип на материјал се изработени. Покрај параметрите кои Ви се препишани од Вашиот офталмолог, материјалот претставува... повеќе...

Дневни контактни леќи

Доколку имате потреба од корекција на видот, а притоа имате активен животен стил, тогаш еднодневните контактни леќи се правото решение за Вас. Овој тип на контактни леќи е идеален за луѓето кои имаат чуствителни очи, за оние кои несакаат да... повеќе...

Шминката и контактните леќи

Шминката како неизбежен сегмент во секојдневието на една жена, е доста присутен, затоа ќе Ви дадеме неколку совети како да ги заштитите Вашите очи. Навлегувањето на шминката во внатрешноста на окото е честа појава, и некогаш знае да предизвика... повеќе...

Контактни леќи во боја

Доколку сакате да направите промена во Вашиот изглед и да внесете свежина во Вашиот поглед, тогаш контактните леќи во боја се вистинско решение за Вас. Овој тип на леќи ви овозможува не само да направите корективна промена на Вашите очи, туку... повеќе...

Инфекција на окото од носење контактни леќи: како да се заштитите?

Иако контактните леќи се безбедно средство за корекција на видот и се користат од милиони корисници во светот, сепак секогаш постои ризик од инфекција. Најчеста инфекција која се појавува при носење на контактни леќи е кератитис или инфекција... повеќе...

Мултифокални контактни леќи

Многумина незнаат дека постојат контактни леќи кои можат да бидат прогресивни, односно леќи кои можат да го корегираат видот и за далеку и за блиску. Најчесто, луѓето над 40 тата година од животот имаат потреба од користење на помагала за корегирање... повеќе...

DAILIES TOTAL1® - нови дневни контактни леќи

Новитет во технологијата во производство на дневни контактни леќи. Ви ги претставуваме DAILIES TOTAL1®, револуционерен производ со единствена Water Gradient технологија. Тоа се првите леќи кои што ги сооединуваат предностите на хидрогел... повеќе...

Biotrue ONE day

Инспирирани од биологијата на Вашите очи, Bausch&Lomb ги презентира новите дневни контактни леќи Biotrue ONE day. Со содржина од 78% вода со што се одржува природното ниво на влажност на окото до цели 16 часа, Biotrue ONE day овозможуваат... повеќе...

Избор на правилна течност за меки контактни леќи

Правилното одржување на хигиената е основно правило за безбедно и удобно носење на контактните леќи.  Денес, на пазарот постојат различни видови на течности од различни производители чија што главна цел е чистење, дезинфекција, навлажнување... повеќе...